Kilépés az egyetemről – gyakornoki élmények a fordítóirodánkban

Author:

ninja vs szamuráj webáruház webshop fordítás termékleírás fordítás - Fordítóiroda Budapest, Miskolc Debrecen - BeneDictum Kft. ANGOL fordítás és tolmácsolás, ARAB fordítás és tolmácsolás, CSEH fordítás és tolmácsolás, DÁN fordítás és tolmácsolás, FRANCIA fordítás és tolmácsolás, GÖRÖG fordítás és tolmácsolás, HÉBER fordítás és tolmácsolás, HORVÁT fordítás és tolmácsolás, KÍNAI fordítás és tolmácsolás, LENGYEL fordítás és tolmácsolás, MAGYAR fordítás és tolmácsolás, NÉMET fordítás és tolmácsolás, OLASZ fordítás és tolmácsolás, OROSZ fordítás és tolmácsolás, ROMÁN fordítás és tolmácsolás, SPANYOL fordítás és tolmácsolás, SVÉD fordítás és tolmácsolás, UKRÁN fordítás és tolmácsolás, SZERB fordítás és tolmácsolás, SZLOVÁK fordítás és tolmácsolás, SZLOVÉN fordítás és tolmácsolás, TÖRÖK fordítás és tolmácsolás, PORTUGÁL fordítás és tolmácsolás, jogi és üzleti tolmácsolás és fordítás

Örömmel osztjuk meg veletek az elmúlt időszak egyik kiemelkedő eseményét: fordítóirodánk kapuit megnyitottuk a fiatal tehetségek előtt, és örömmel fogadtunk gyakornokokat a Debreceni Egyetemről.

Az elmélet és gyakorlat találkozása

A mai világban az átfogó nyelvtudás és a fordítói képességek elengedhetetlenek a hatékony kommunikáció és a globális együttműködés terén. Az egyetemi képzés nagyon fontos alapot nyújt ehhez, azonban a valós munkahelyi kihívásokat csak a gyakorlatban lehet teljesen elsajátítani. Ebben a kontextusban szeretnénk megosztani egyik gyakornokunk, Csenge tapasztalatait, aki a fordítóirodánkban végezte el a szakmai gyakorlatát.

  1. Mi tetszett a legjobban a szakmai gyakorlat alatt?

A legelső pozitívum, amit tapasztaltam, az a segítőkészség és kedvesség volt már az első telefonhívásunk alkalmával. A lista pedig egyre inkább bővült jobbnál jobb tapasztalatokkal: már az első napomon tapasztaltam a türelmet, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy mindannyiunknak el kellett mondanod ugyanazt, tehát 1 dolgot minimum négyszer. 🙂 Rendíthetetlen nyugalommal álltál hozzám. Szívesen elmagyaráztál mindent. Részletesen megmutattál mindent: a cég működéséhez használt, saját fejlesztésű ügyviteli szoftvert, a fordítástámogató programot, a gmail fiókokat, elérhetőségeket, sablonokat, címkéket.

 

  1. Mi volt az az 1 dolog, amit érdemes volt megtanulni, miközben velünk dolgoztál?

A fordítási feladatokat nagyon élveztem, másabban hatottak, mint az egyetemi feladatok. Izgalmas volt fordítómemóriákat használni a fordítási folyamatok során, mert egyrészt megkönnyítette a munkát, másrészt pedig rengeteg terminust megjegyezhettem. Izgalmas volt belelátni különböző szakszövegekbe (műszaki, pénzügyi), illetve meglepett, hogy a fordító adott esetben kaphat sablont is bizonyos jellegű szövegekhez, például számlákhoz, így a formázással nem kell külön foglalkoznia, vagy legalábbis nem annyit. Megtapasztalhattam milyen tolmácsokkal egyeztetni, árajánlatot készíteni, elkészült célnyelvi fordításokat lektorálhattam (kedvencem egy meseregény átnézése volt).

 

A szakmai gyakorlat felnyitotta a szemem azzal kapcsolatban, hogy mennyire sokszínű is ez a mesterség, mennyi kihívás rejlik benne, és mennyire fejlesztheti magát az ember fordító-tolmácsként akár minden egyes nap. A leírt élményeket mind a debreceni BeneDictum fordítóirodának köszönhetem, minden percét élveztem!

 

Amit kiemelnék az talán a 2 anyakönyvi kivonat hitelesítése. Precizitást, figyelmet és felelősséget igényelt. 2 hét méltó lezárása volt. 🙂

 

Ezúton is szeretném még egyszer megköszönni a végtelen kedvességet, türelmet és segítséget, amit tőled, tőletek kaptam! A szakértelmetekről nem is beszélve. 🙂 Felejthetetlen élményhez és tényleges tapasztalathoz juthattam: 3 szóval röviden: kellemes a hasznossal. 🙂 

 

Köszönet és kilátások

A BeneDictum Kft. számára kiemelkedő fontosságú, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy a jövő fordítói, illetve tolmácsai jól képzettek legyenek. A gyakornokok számunkra nem csupán munkaerő, hanem a szakma jövője és az átadandó tudás hordozói.

Köszönjük Csengének az élménybeszámolót, és minden fiatal tehetséget bátorítunk, hogy merjenek kilépni az egyetemről, és szerezzenek értékes gyakorlati tapasztalatokat a valódi munkahelyeken. A mi ajtónk mindig nyitva áll azok előtt, akik szorgalommal és elkötelezettséggel kívánnak tanulni és fejlődni.