36 1/4137-854 budapest@benedictum.hu

2000 végén, 2001 elején még egyéni vállalkozóként dolgoztam és éves áfa bevallóként tevékenykedtem. Túl voltunk a panellakás vásárláson, minden pénzünk ráment a vételre és a felújításra.

2001 január végéig kellett befizetnem kb. 400 ezer ft áfát. Nem estem kétségbe, úgy gondoltam, hogy 2000 decemberében és 2001 januárjában majd sokat dolgozok és félre tudom tenni a fizetendő összeget.

Azonban nem így történt. Gazdasági válság volt és 2001 januárjában csak 3-4 oldalnyi megrendelést kaptam. Ott áltunk a kisfiammal és a feleségemmel pénz és munka nélkül.

Beszélgettünk a barátommal – akinek asztalosipari cége volt – arról. milyen kár, hogy nem jártunk menedzsment tanfolyamra, ahol megtanították volna nekünk, hogyan kezeljünk ilyen válsághelyzeteket.

Mentor és tanácsok nélkül, az utolsó 5000 ft-ból megvettem a “Vállalkozás mítosza” című könyvet (Michael Gerber) mert a hátoldalon lévő infók alapján úgy éreztem, ez a könyv segíthet kezelni a problémákat.

Azért, hogy ne őrüljek bele a pénztelenségbe, és a munka hiányába, elolvastam a könyvet és napi legalább 8 órában elkezdtem lefektetni a mai vállalkozásom a BeneDictum fordítóiroda alapjait.

Kidolgoztam egy HR-stratégiát, a pénzügyi alapokat, minőségbiztosítási eljárásokat, ami utána egy piros ügyviteli dosszié formájában öltött testet.

Mivel volt időm, elkezdtem olyan kollégákat keresni, akikre építve megújult erővel tudunk majd továbblépni, amikor véget ér a válság. Ezeknek a kollégáknak rendkívül sokat köszönhetek, legalább 90%-ukkal a mai napig együtt dolgozunk.

A válság lecsengése után, a kidolgozott eljárásoknak és rendszereknek köszönhetően, legalább 7-8 évig, éves szinten 15-20%-ot növekedett az ár bevételünk.

Mit tanultam ebből, ami a mai helyzetben is segít?

Megtanultam megkülönböztetni azokat a dolgokat, amiket nem tudok befolyásolni, azoktól, amikre ráhatásom van.

Megtanultam lekötni a figyelmem és az energiáimat olyan témákkal, amik előre visznek. Ez megőrzött attól, hogy tartósan kétségbe essek és segített megőrizni a tisztánlátásomat.

Mit tehetünk ma, amikor korlátozottak a (mozgás) lehetőségeink?

Törődjünk többet a családunkkal. Pótoljuk be azt, amire korábban nem volt időnk.

Építsük tovább a vállalkozásunkat, csináljuk meg azt, amit eddig nem tudtunk.

Ha lekötjük a figyelmünket és az energiáinkat olyan dolgokkal, amikre ráhatásunk van, amelyek előre visznek, és amelyekre szükség lesz, miután helyreáll a rend, akkor megerősödve kerülünk ki ebből és meg tudjuk őrizni a mentális egészségünket is.

Lipták Benedek
BeneDictum Kft.