36 1/4137-854 budapest@benedictum.hu

Számos helyen az angol önéletrajzok mintája alapján készült bemutatkozás az elvárás. Nyilván az angol cégeknél ez evidens.
Milyen legyen az önéletrajz, hogy ne a kukában landoljon?
Fontos, hogy tömören és lényegre törően fogalmazzuk, meg miért vagyunk mi a legalkalmasabbak a meghirdetett állásra.

Az önéletrajz legyen tömör, lényegretörő

Ajánlott: egy oldalas motivációs levél, egyoldalas önéletrajz éppen elegendő. Kivétel amikor vezetői pozíció a tét illetve az az eset amikor sok munkatapasztalatról számolhatunk be és a vágyott állással mind összefüggenek. A betűméret bármennyi közölni valónk is van, ne legyen kisebb, mint 10pt. Bátran hagyjunk kid dolgokat, amelyek nem növelnénk az esélyeinket a nyerésre. Azokat a képesítéseket és munkatapasztalatokat, amelyek szorosan kapcsolódnak a megnyerni kívánt állhoz semmiképpen se hagyjuk ki.

Az USA-ban sajátos szokások vannak az önéletrajzok beadása terén. Fotót például nem szokás mellékelni. A születésnapot, családi állapotot is szokás mellőzni, ahogyan a dátumot és aláírást is. Kezdeni a személyes adatokkal szokás: név, lakcím, telefonszám, e-mail cím. Fontos: mindezt ékezetek nélkül.

Az eddig elért sikereinket is hagsúlyozzuk

Ezt követi a kompetenciaprofil amelyben személyes tulajdonságainkat, munkatapasztalatainkat, képességeinket és az elért sikereinket soroljuk fel. Áttekinthetőbb, ha mindezt pontokba szedjük.

A továbbiakban utaljunk rá:

  • Melyik pozíciót töltenénk be szívesen
  • Mik az elvárásaink

Ez után következhetnek a munkatapasztalatok. Ami az időbeli sorrendet illeti, az első az éppen aktuális legyen, és időrendben visszafelé haladjunk.
Minden pontnál szerepeljen:

  • a cég teljes neve
  • a konkrét részleg ahol az állást betöltöttük
  • a betöltött pozíció
  • Az időtartama

Mindenképpen fektessünk nagy hangsúlyt az adott munkaviszonyban elért sikereinkre. a munkatapasztalatok után a végzettségek felsorolása következik, amit szintén fordított sorrendben érdemes felsorolni. Előre kerüljön a legfrissebb és a többi. A főiskola/egyetem illetve középiskola mellett az OKJ-s és egyéb képzéseket is tüntessük fel.
A készségek rovathoz tartoznak a nyelv-és számítógépes ismeretek. A szabadidős elfoglaltságok a helye a hobbik rovatban van.

A referenciák is szerepeljenek

A brit és amerikai cégek minden esetben szeretnek meggyőződni róla kit, lehet megkérdezni az eddigi tevékenységünkről, ezért soha ne maradjanak le a referenciák. Legalább egyhez hasznos, ha elérhetőséget is csatolunk, akit megkérdezhetnek rólunk. Ez lehet a mentorunk, a professzorunk vagy a korábbi felettesünk.

Ha szüksége van az önéletrajza angol nyelvű vagy bármilyen más nyelvű változatára, keressen minket bizalommal. BeneDictum fordítóiroda