36 1/4137-854 budapest@benedictum.hu

Fordítóiroda vállalja hivatalos dokumentumok hiteles fordítását külföldi munkavégzés esetén, azonban a legtöbb ilyen esetben a munkahely mégis elvárja, hogy az adott ország nyelvén legalább alapszinten kommunikáljunk. A hatékony nyelvtanulásra nincs egy egyetemes jól bevált recept, emiatt sokan sokféleképpen vághatnak bele egy-egy idegen nyelv elsajátításába . Emiatt a különböző nyelvtanulási módok újabbnál-újabb változatai jelennek meg, amik közül  kedvünkre válogathatunk. Az alábbiakban ezeket a nyelvtanulási módokat gyűjtöttük össze, amik között klasszikus, modern és formabontó megoldásokkal is találkozhatunk.

Nyelvtanulás otthon

A legrégebbi módszer amikor önerőből veselkedünk neki az idegen nyelv elsajátításának. Ez a módszer jó lehet azoknak, akik teljesen maguk tempójában szeretnének haladni és úgy érzik önerejükből is megtanulhatnak egy-egy nyelvet.

Azonban nem szabad elfejteni, hogy az otthoni nyelvtanulásnak megvannak a maga határai. Ez megmutatkozhat abban, hogy a nyelvtanuláshoz szükséges anyagokat is össze kell gyűjteni, valamint nem lesz konkrét haladási menetrend és a hibákat is nehezebb kiszűrni.

Az otthoni nyelvtanulás esetén népszerűek egyébként még az idegen nyelvű, például német, vagy angol nyelvtanulás blogokkal való önfejlesztés is.

Otthoni nyelvtanulás előnyei

 • költségmentes
 • saját tempóban haladhatunk

Otthoni nyelvtanulás hátrányai

 • nem hatékony
 • nincs konkrét haladási menetrend
 • tananyag összegyűjtés nehézségei

Nyelvtanfolyamok

A nyelvtanfolyamok az előző években roppant népszerűek lettek, hiszen amellett, hogy komplett tananyaggal várják a tanulni vágyókat, a hibák kiszűrése is tanár által valósul meg. Emiatt biztosak lehetünk benne, hogy biztos tudást szerezhetünk. Nem elhanyagolható az sem, hogy ma már a tanfolyamok is dinamikusak és egyénre szabhatók, így a tanulók akkor mehetnek órára, amikor akarnak és olyan tempóban haladhatnak a tananyagban, ahogy jónak érzik.

Nyelvtanfolyamok előnyei

 • rugalmas órarend
 • hatékony tanulási forma
 • állandó visszacsatolás a tanárok részéről

Nyelvtanfolyamok hátrányai

 • költséges lehet

Online nyelvtanfolyamok

Az utóbbi idők eseményei miatt az online nyelvtanfolyamok nyertek egyre nagyobb teret, hiszen a tanulás iránti törekvés, még a karantén terhes időkben is megmarad. Emiatt az otthoni tanulást és a nyelvtanfolyamokat egyesítő módszer roppant népszerűek lettek, hiszen egyesítik a két nyelvtanulási mód előnyeit, miközben a hátrányokat így eltünteti.

Online nyelvtanfolyam előnyei

 • saját tempóban haladhatunk
 • rugalmas órarend
 • hatékony tanulási forma
 • állandó visszacsatolás a tanárok részéről
 • olcsóbb, mint a klasszikus nyelvtanfolyam

Online nyelvtanfolyam hátrányai

 • mindenképp internet hozzáférés szükséges

Innovatív nyelvtanulási módszerek

Érdemes néhány szót ejteni még az innovatívnak ható, ám olykor inkább különc nyelvtanulási módoknak is. Ezek közül az alvás közben nyelvtanulás már régebb óta jelenlévő módszer, ám hatékonysága több mint megkérdőjelezhető, hiszen a szakértők szerint inkább csak a mélyalvási szakasz elérésében akadályozhat minket.

Hasonlóan furcsa lehet a kínai módszer, mely során a diákok egy csarnokban, vagy teremben kiabálva próbálják elsajátítani az idegennyelvek fortélyait. Akik ezt a módszert választják, azt mondják, hogy ezek a nyelvórák azért egyedülállóak, mert segítenek megszabadulni a gátlásoktól, ráadásul tökéletesen ellazítja őket egy-egy nehéz nap után, ám a nyelvtanulásban való fejlődés már inkább kérdéses témakör.

Összegezve:

A különböző nyelvtanulási módokat tehát előnyök és hátrányok is jellemzik, ezeket minden tanulni vágyónak magának kell sorba vennie, hogy számára melyik is nyújthatja a legjobb megoldást.