36 1/4137-854 budapest@benedictum.hu

Jin és jang – avagy minden rosszban van valami jó is?

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy konferencián
Fa Nándor előadását tolmácsolhattam angol nyelvre és a beszámolója számomra sok tanulsággal szolgált.

Fa Nándor a “Balaton” nevű hajóval a “Vendée Globe 96-97” non-stop földkörüli szóló vitorlásversenyen indult. Ez a vitorlázás csúcsa – szigorú versenyszabályok: külső segítség nélkül mintegy száz nap hajózás megállás nélkül, versenyben a világ legkorszerűbb vitorlásaival és legjobb szólóvitorlázóival. A verseny rajt- és célkikötője: a franciaországi Les Sables d’Olonne volt.

A nemzetközi média a verseny egyik esélyesének kiáltotta ki, azonban balszerencsék sorozata megakadályozta a győzelmet, sőt mi több a verseny teljesítését is. Még a rajt előtt algagátló festés miatt a darun lévő hajó leesett, majd a rajt után még a Viscayai öbölben tankhajóval ütközött, ami miatt arra kényszerült, hogy visszatérjen az anyakikötőbe javítási munkálatok miatt.

A versenyszabályzat azt megengedi, hogy Les Sables d’Olonneba a rajt után maximum tíz napon belül vissza lehet térni, amennyiben probléma lép fel. A munkálatok egy hétig tartottak. Sajnos az újabb elrajtolás sem volt sikeres. Néhány nappal az újabb rajt után a generátorok felmondták a szolgálatot, amit útközben nem sikerült megjavítani, valamint a navigációs műszerek is működésképtelenné váltak, és Fa Nándor újra vissza kellett, hogy forduljon. A vízen lévő versenyzők ekkora már tetemes előnyt szereztek, így végül feladta a versenyt.

Ez a Vendée Globe nem az esélyesekről szólt: a verseny ellőtt nyerőesélyesnek kikiáltott öt versenyzőből (köztük volt Fa Nándor is) csak egy fejezte be a versenyt. Igaz Christophe Auguin meg is nyerte azt. Tragédia is beárnyékolta a versenyt. A francia-kanadai Gerry Roufs – aki a Vendée Globe előtt megnyerte az Atlanti óceán átkelő versenyt – a verseny déli szakaszán hajójával együtt eltűnt. A hajó 1997 év júliusában Chile partjainál előkerült, a kapitány nélkül.

(wikipédia)

Fa Nándor elmondta, hogy a kiesése után körülbelül fél évig nem találta a helyét, lehangolt volt a kudarc miatt. A fél év elteltével, a többi résztvevő útját elemezve viszont rádöbbent, hogy legalább háromszor ő is meghalhatott volna ezen a versenyen és hogy ez a kiesés inkább a javát szolgálta.

Ha Neked is szinkrontolmácsolásra van szükséged, keress bennünket itt: miskolc@benedictum.hu